Her er noen gode tips for å lykkes med din sparing - slik at du kan skape din fremtid slik du ønsker:

  • Tenk langsiktig - minimum 5 år. Fonds- og pensjonssparing er langsiktig sparing - heldigvis! Hvis du har mulighet til å avse sparepengene dine i mer enn 5 år, kan fondssparing være en god spareform. Det ene bør ikke utelukke det andre, så noe sparing på en såkalt bufferkonto i tillegg er en god løsning. Da sparer du både til den dagen vaskemaskinen din må byttes ut, til en etterlengtet ferietur og du kan spare mer langsiktig til pensjon.
  • Ha en månedlig spareavtale som kan surre og gå. En spareavtale er en fin måte å spare jevnt og trutt på, uansett hvilken livsfase du befinner deg i. Det viktige er å skape gode sparerutiner og spar gjerne litt ekstra nå og da – etter hvilke muligheter du har. Husk at litt er bedre enn ingenting. 
  • Juster sparebeløpet i en periode. Er du bekymret for økonomien, er det bedre å nedjustere sparebeløpet ditt noe fremfor å avslutte spareavtalen din helt. Da vil du fortsatt være i aksjemarkedet den dagen pilene på børsene peker oppover igjen. Kanskje er du da heldig og får med deg en fin gevinst? 
  • Lag en langsiktig plan for fondssparingen din og hold deg til denne. Fondssparing er langsiktig, og selv om markedet kan svinge har historien vist at er det likevel vil være en god spareform for sparepengene dine. 
«It’s not about timing the market, it’s about time in the market» 

Figuren nedenfor viser nettopp dette! - Hvordan du kan oppnå en netto gevinst på din langsiktige sparing, til tross for markedsuro, når du har et langsiktig tidsaspekt på sparingen din. 

Gjennomsnittlig avkastning siste 35 år. Kilde: Eika Kapitalforvaltning

Så, selv om aksjemarkedene svinger og du synes det er vanskelig å finne rom for sparing, kan det være lurt å finne den spareformen som passer for deg og din økonomi. Og minn deg selv på at sparing er langsiktig - heldigvis!

Hvis du ønsker gode råd om sparingen din, bistår vi deg gjerne. Kontakt oss for en hyggelig spareprat!