Med Juniorkortet i hånden er barnet klar for å bli mer selvstendig og øve seg på å ta gode valg. Men, det er viktig å lære barna hva de skal tenke på allerede i dag. 

Trygg på nett

De aller fleste barn har tilgang på nett enten på egen ipad, telefon eller gjennom å låne fra en voksen. Med Juniorkortet er det allerede en sperre for netthandel så barnet ikke kan bruke kortet sitt på nett. 

Dersom barnet har tilgang til en mobil der et betalingskort kan brukes på nett, er det ekstra viktig å alltid skru på passord slik at barnet ikke kan laste ned spill eller gjøre kjøp i spill uten lov fra den voksne. 

Pengene er dine

Lær barnet at pengene er personlige. Det er hyggelig å dele med venner, men når det kommer til penger, kan det være lurt å ikke dele. De litt større barna handler gjerne med vennegjengen på butikken, eller legger ut for en smoothie på kjøpesentret. Det er en kjip følelse når de ikke får tilbake det de har lagt ut for. Barnet kan synes det er ubehagelig å spørre, eller mase på venner som ikke betaler tilbake. Snakk med barnet om forskjellen på å spandere en is på en venn, og låne bort penger.

Ikke svar på SMS eller ukjente oppringinger

Så fort barnet får sin egen mobil kan de oppleve å få SMS fra ukjente nummer som sender lenker. De kan også få oppringninger fra personer som sier de er fra banken eller politiet. Snakk med barnet om at de aldri må oppgi kortnummer, PIN koder eller andre personlige opplysninger når noen ringer. Følg gjerne med på barnas telefon for å se hvem som har ringt eller sendt SMS. 

Vipps

Dersom barnet har lagt inn Juniorkortet i Vipps, så kan barnet Vippse til venner og familie, men de kan ikke betale i butikk eller på ulike steder som f. eks cup'er eller stevner. 
Du som voksen har full oversikt over hvem barnet vippser til, og meldinger som sendes i Vipps! Dette gir deg mulighet for å passe på litt mens barna lærer seg hva som er lurt å gjøre med pengene!

Trenger du litt hjelp til å forklare dette for barna? Se våre korte og forklarende sikkerhetsfilmer her.