Med ungdomskortet i hånden er barna klar for å bli mer selvstendig og øve seg på å ta gode valg. Men, det er viktig å lære barna hva de bør tenke på etter hvert som de bruker kortet mer og mer i hverdagen og på nett.

Trygg på nett

Barna bruker mye tid på nett og mye av det sosiale foregår på apper, spill og internett. Når en stor del av hverdagen tilbringes på nett, er det stadig flere fallgruver å gå i. 

Pengene er personlig

Lær barna at pengene er personlige. Det er hyggelig å dele med venner, men når det kommer til penger, kan det være lurt å ikke dele. De litt større barna handler gjerne med vennegjengen på butikken, eller legger ut for en smoothie på kjøpesentret. Det er en kjip følelse når de ikke får tilbake det de har lagt ut for. Barna kan synes det er ubehagelig å spørre, eller mase på venner som ikke betaler tilbake. Snakk med de om forskjellen på å spandere en is på en venn, og låne bort penger.

Ikke send penger til ukjente

Det er stor forskjell på modenhet blant gruppen 13- 18 år, og med det er det også forskjell på forståelse for konsekvenser av det de gjør på nett. 

De kan oppleve å få SMS fra ukjente nummer som sender lenker. De kan også få oppringninger fra personer som sider de er fra banken eller politiet. Snakk med barnet om at de aldri må oppgi kortnummer, PIN koder eller andre personlige opplysninger når noen ringer.

Vis hensyn og respekt - også på nett!

For mange er det trygt å gjemme seg bak en skjerm og de sier kanskje andre ting enn de ville turt å sagt høyt. Det er lurt å ha noen klare kjøre regler for hvordan man oppfører seg på nett. 

Redd Barnas nettvettregler

  • Vis respekt for hverandre på nett. Mobbing på nett er minst like alvorlig som annen mobbing
  • Tenk deg om før du deler personlige bilder og opplysninger om deg selv og andre på åpne nettsteder
  • Lag et passord som er vanskelig å gjette – passordet ditt er privat
  • Husk at det er lett å lyve på nettet, ikke tro på alt som andre skriver
  • Ta med noen du stoler på hvis du skal møte noen du har blitt kjent med på nettet, og møt dem på et offentlig sted
  • Avslutt kontakten hvis du blir redd eller opplever noe ubehagelig. Blokker kontakten og meld fra til de som har ansvaret for nettstedet
  • Fortell det til en voksen eller en annen du stoler på hvis du opplever noe ubehagelig. Det er ikke din skyld om noen andre gjør noe ubehagelig mot deg på nett

Les mer om godt nettvett her (ekstern lenke)