Tenk deg skrekkscenarioet der huset ditt brenner. Alt du eier blir borte i brannen. Neste dag tar du kontakt med forsikringsselskapet ditt og oppdager at du ikke har oppgradert innboforsikringen siden du var ung og singel.

- Dessverre ser vi dette ganske ofte. Du tegner innboforsikring første gang du flytter i egen leilighet. Etter hvert blir familien større, og med det øker gjerne både levestandard og antall ting i huset. Men vi glemmer å øke forsikringssummen i takt med eiendelene våre, sier Anne Hyttemoen, salgssjef i Eika Forsikring som tilbys gjennom din lokalbank.

Selv har hun jobbet med forsikring i over 30 år, og ser en klar tendens til at vi både eier flere og dyrere ting i dag enn tidligere.

- Vi har for eksempel langt flere TV-er i huset, og en seng som tidligere ble forsikret for fem tusen kroner, er i dag verdt kanskje 20.000 kroner, sier hun

Ta bilder av tingene dine
Dersom skaden har skjedd, hvordan dokumenterer du hva du faktisk hadde? Innboforsikringen dekker nemlig alt løsøre i huset ditt, fra klær, møbler, ting og tang.

Anne Hyttemoen anbefaler alle å ta bilder med mobilen sin og lagre i nettskyen.

- Det er så lett å glemme hva man faktisk har i alle skap og skuffer. Bildene kan både være dokumentasjon, og fungere som huskeliste. Det er utrolig hva vi eier når det kommer til stykket, smiler hun.

Ta noen forholdsregler
Heldigvis er det de færreste av oss som opplever brann. Men innboforsikringen er god å ha i andre sammenhenger også, for eksempel ved tyveri.

- Men det er viktig at alle tar sine forholdsregler. Vinduer skal være lukket og dører låst. Og vil du ha dekket tyveri fra garasjen din, må også denne låses, forklarer Hyttemoen.

Innboforsikringen dekker dessuten sykkelen din dersom du er flink til å låse den.

- Ta vare på tingene dine, så er vi der dersom ulykken likevel skulle ramme deg, sier Hyttemoen.

Spesialpakker for unge
Salgssjefen anbefaler også ungdom som studerer å ha egen innboforsikring, til tross for at de er dekket av foreldrenes. Dette fordi du som «borteboer» ikke får dekket alt gjennom foreldrene dine.

- Blir du utsatt for brann eller vannskade på hybelen din og må flytte ut, dekker ikke foreldrenes innboforsikring et nytt sted å bo. Må du for eksempel flytte på hotell kan det bli dyrt, sier hun.

Eika har derfor utviklet et egen ungdomspakke, der innbo er inkludert.

- Det er dessuten bra å etablere gode forsikringsvaner. Vi ser dessverre ofte at unge glemmer å tegne innboforsikring når de skaffer seg sitt eget, nettopp fordi de i mange år har vært dekket gjennom foreldrenes ordninger, sier Hyttemoen.

Hva med ting som velter?
Salgssjefen har også en siste oppfordring til deg som nå vil se litt ekstra på innboforsikringen din. For 250 kroner ekstra i året får du nemlig produktet Innbo Pluss.

- Da min lille datter for noen år tilbake klatret i seksjonen i stua så den raste inn i veggen, knuste alle glassene mine. Da var jeg glad jeg hadde Pluss-dekning. Tilleggsdekningen her dekker nemlig skader som følge av at ting velter eller blir skadet under flytting, forteller Hyttemoen.