Fyr riktig og unngå pipebrann
Når kulden setter inn, synes mange det er både praktisk og koselig med fyring i peisen. Med noen enkle tips kan du forebygge pipebrann, og sørge for en god og trygg fyringssesong.
Det går mot kaldere tider og behovet for oppvarming øker. Da er det deilig å kunne varme seg fra peisen, men det er noen viktige grep du bør huske på før du fyrer opp for sesongen.
– Aller først bør du rengjøre peisen godt og sørge for at du har tilstrekkelig med trekk, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet vårt, Fremtind.
Therese Hofstad-Nielsen har opplevd flere saker hvor folk har kastet poser med varm aske i restavfall, som har tatt fyr.
Sjekk veden
Når peisen er klargjort for fyring, er det lurt å ta en sjekk av kvaliteten på veden. Særlig er det viktig å unngå at veden er våt.
– Du kan merke at veden er for fuktig hvis det ryker veldig av pipen, og det lukter surt. Fuktig ved kan også medføre økt risiko for pipebrann, fordi tjære og sot fester seg enklere i skorsteinen. Et tips er å kjøpe en fuktmåler. Da er du sikker på at veden du kjøper er tørr, råder Therese.
Pass på asken
Peisen bør tømmes jevnlig for aske, men her er det noen fallgruver du må unngå. Hvis asken ikke har rukket å bli kald før du tømmer den, kan det nemlig være brannfarlig.
– Aske kan inneholde glør i opptil 48 timer. Derfor må du legge asken i en brannsikker beholder, for eksempel en askebøtte, når du fjerner den fra peisen din. Så må dette stå i to døgn før du legger den over i annen emballasje som kastes i restavfallet, forteller skadeforebyggeren.
Benytt fagfolk
Skal du montere ny peis eller peisovn, er det viktig at du lar fagfolk gjøre jobben.
– Det hender vi ser at boligeiere blir utålmodige og forsøker å montere peisen selv, og det kan få store konsekvenser. I verste fall kan en feilmontert peis føre til brann. Husk at du også kan kontakte din lokale feier dersom du er usikker på om pipeløpet er i god forfatning, avslutter skadeforebyggeren.
Huskeliste for trygg fyring i peisen
- Vær nøye med rengjøring og vedlikehold
Sjekk at pakninger rundt døren er i orden. Tøm ovnen jevnlig for aske, men husk å bruke en bøtte av metall til dette, og sett den på et brannsikkert underlag. Aske kan være brannfarlig i flere døgn. - Bruk tørr ved og ha godt trekk
Kun fyr med ved, ikke papp, reklame og gavepapir – det kan bli mulige brannfeller. Hvis du fyrer med lite trekk, eller fyrer med fuktig ved, dannes det beksot i skorsteinen. Det samler seg, og pipa kan etter hvert ta fyr. - Vær obs på bruk av fyringsbriketter
Sjekk brukermanualen på peisen din. Det er ikke alle produsenter som anbefaler dette, da det kan gi for høy temperatur. - Start med et lite bål
Ved førstegangsoppfyring bør du legge i litt og litt ved, og tenne veden i toppen av bålet. Om noe skulle gå galt, er det enklere å håndtere et lite bål. - Hvis uhellet er ute
Om du får pipebrann, skal du ifølge Brannvernforeningen, gjøre dette:
Steng alle luftventiler, ring 110 og sjekk at sotluka ikke står mot noe brennbart. Du kan prøve å slukke med brannslokkeapparat gjennom sotluka, med støtvis trykk. Ikke bruk vann. Det kan i verste fall føre til at piperøret sprekker.