BSU er en spareordning for deg som er ung og har lyst til å kjøpe din egen bolig i fremtiden. Det er tre store fordeler med å spare på BSU, som du ikke får når du sparer på vanlig sparekonto:

1. Bankens beste rente

Renter er penger du får av banken for å spare. Nei, vi tuller ikke – for hver eneste krone du setter inn på BSU, får du bankens beste sparerente.  


2. Skattefradrag

Sparer du penger på BSU kan du få tilbake opptil 2.750 kroner på skatten hvert eneste år, som du kan bruke på hva du vil. Et lurt tips er å sette det rett inn på BSU-kontoen igjen. 

3. Bevis på at du kan spare

Er du flink til å bruke BSU viser du banken at du klarer å spare, og det kommer godt med når du vil kjøpe din første bolig. Bankene liker gode sparere og flinke betalere.

Hvorfor bør jeg spare til bolig?

Jan Ludvig Andreassen er sjefsøkonom i Eika, og mener at BSU er den mest lønnsomme sparemåten som finnes for unge i dag.

- Mer spekulative spareformer som for eksempel krypto kan være appellerende for mange som håper å tjene mye penger raskt, men det er langt fra en sikker investering.

Du synes kanskje det virker litt fjernt å skulle spare pengene sine til bolig når man er så ung, men det er lurt å huske på at de aller fleste bruker en stor del av pengene sine hver eneste måned på et sted å bo, enten de leier eller eier.

Forskjellen er at når du eier betaler du ned på lånet ditt – hver måned blir lånet litt mindre, og du eier litt mer selv. På den måten har du mest sannsynlig mer penger den dagen du selger enn du hadde når du kjøpte, uten at du har trengt å spare noe som helst.

Men hvis du vil eie ditt eget sted å bo må du som regel spare en del penger til egenkapital, og jo tidligere du begynner å spare jo bedre er det. 

Hvordan skal jeg klare å spare?

Penger og sparing er temaer mange synes det er stressende å tenke på, og for deg som er ung kan det være ekstra vanskelig. Det viktigste er at du kommer i gang med gode sparevaner, mener Jan Ludvig. 

- De aller fleste har mulighet til å spare litt penger jevnlig uten at det påvirker livet i særlig stor grad. Begynn med små, faste beløp som du klarer å holde deg til, og ikke ta noe ut igjen selv om det innimellom kan friste. Det blir penger av det også etter hvert.

Selv om det er viktig å spare er det også viktig å ha det gøy, studere, reise og være sosial, men hvis du setter av et fast beløp hver måned sparer du deg selv for en del penge-stress.

- Fokuser på å være ung, det er du bare en gang. Ikke bruk årevis på å bekymre deg for hvordan det skal gå med boligkjøp i fremtiden. Vær flink til å sette av penger til sparing hver måned så faller resten på plass med tiden, sier han.

Hvordan skal jeg komme i gang?

Bestem deg for komme i gang og gjennomfør det. Det er lett å tenke at det ikke passer så godt nå, og at det kan vente til man tjener mer penger senere. Men sparing er på mange måter som sport, mener Jan Ludvig:

- Trener du jevnt og trutt fra du er ung, får du bedre helse gjennom livet. Slik er det også med sparing. Om du sparer jevnlig fra du er ung får du ikke bare gode vaner, men også bedre økonomi, mer penger til opplevelser og morro og et bedre voksenliv.

Klar til å komme i gang? Start BSU-sparingen i dag direkte i mobil- og nettbanken, eller ta kontakt med oss så hjelper vi deg med en spareplan.